Těhotenství během léta: 9 užitečných tipů pro zajištění pohody

Jako nastávající maminka se možná během horkých letních měsíců o své miminko strachujete. Jste to ale přece vy, kdo je těhotný – a léto bývá během těhotenství náročným obdobím, protože horko a vlhko ztěžují udržení pohodlí. Pokud máte obavy, jak zvládnete těhotenství během léta, máme pro vás řešení. Zde je několik tipů, jak se při těhotenství udržet v pohodě i během léta.

Dodržujte pitný režim

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžete v létě udělat, abyste se ochladili, je pít hodně tekutin. V těhotenství je třeba dbát na hydrataci obzvlášť pečlivě, protože dehydratace může vést ke zdravotním problémům jak u vás, tak u vašeho dítěte. Pijte vodu, džusy a další tekutiny po celý den a vyhýbejte se nápojům s kofeinem a pochopitelně alkoholu.

Noste vzdušné oblečení

V těhotenství vám je nejspíš neustále horko, proto je důležité nosit oblečení, které vám pomůže se trochu ochladit. Dobrou volbou jsou přírodní tkaniny jako bavlna či len, které jsou dobře prodyšné a nepotíte se v nich. Vyhněte se syntetickým materiálům jako polyester, které mohou zadržovat teplo. Pokud je to možné, oblékejte se do volného oblečení, aby mohl kolem vašeho těla cirkulovat vzduch.

V letních vedrech nejraději nosíme lehká trička nebo tílka, maxisukně, plátěné kalhoty a těhotenské šortky. Maxi šaty jsou také skvělou alternativou, která vám pomůže s ochlazením. Vhodné je také investovat do alespoň jedněch těhotenských plavek. Možná si myslíte, že je nevyužijete, ale věřte nám: plavání v těhotenství je úžasný pocit!

Snažte se zdržovat v chladném prostředí

Když je venku horko, může být těžké udržet chlad i v interiéru. Zajistěte, aby byl váš domov co nejchladnější, a to pomocí ventilátorů nebo klimatizace. Pokud klimatizaci nemáte, snažte se trávit čas v chladnějších prostorách, jako jsou sklepy nebo knihovny. Když jste přes den venku, snažte se co nejvíce zdržovat ve stínu.

Ponořte se do vody

Jedním z nejlepších způsobů, jak se v létě ochladit, je koupání v bazénu. Plavání je skvělou formou cvičení pro těhotné ženy a zároveň vám pomůže zůstat v pohodě. Pokud nemáte přístup k bazénu, zkuste si dát ochlazující sprchu nebo koupel.

Pečlivě plánujte své aktivity

V létě je důležité pečlivě plánovat své aktivity, abyste to v horku nepřehnali. Vyhněte se pobytu venku v nejteplejší části dne, což je obvykle od 10 do 16 hodin. Pokud musíte být venku, dělejte často přestávky a najděte si chladné místo k odpočinku ve stínu. Snažte se naplánovat všechny namáhavé aktivity, jako je pěší turistika nebo běh, na časné ráno nebo večer, kdy je venku chladněji.

Používejte opalovací krém

Při pobytu venku, zejména během těhotenství, používejte ochranný krém, protože vaše pokožka je v těhotenství náchylnější ke spálení. V letních měsících je vhodné nosit při pobytu venku klobouk, který chrání obličej před sluncem.

Poznejte příznaky úpalu

V těhotenství jste k úpalu náchylnější než obvykle. Může k tomu dojít, když se vaše tělo příliš rozpálí a začne se nadměrně potit. Mezi příznaky úpalu patří pocit na omdlení, závratě nebo točení hlavy, nevolnost, bolest hlavy a zrychlený puls. Pokud začnete tyto příznaky pociťovat, přesuňte se na chladnější místo a pijte hodně tekutin. Pokud příznaky neodezní, zavolejte lékaře.

Ochlaďte se zmrzlinou

I když je pití velkého množství vody důležité, během těhotenství v létě pravděpodobně dostanete chuť  také na chladivou pochoutku. Nanuky, zmrzlina či ledová tříšť určitě mohou uspokojit vaši touhu, ale nepřehánějte to s nimi. Doporučujeme vám vyrábět si vlastní nanuky nebo chlazenou limonádu, kterou můžete popíjet v průběhu celého horkého dne. Do vody přidejte citron, okurku, snítky máty nebo jahody, které ji osvěží a osladí.

Odpočívejte 

Pokud máte pocit, že si potřebujete odpočinout, udělejte to! I rychlý 30 minutový spánek během dne vám dodá novou dávku energie, která vám vydrží po zbytek dne.

Dodržováním těchto rad si můžete zajistit pohodlné a bezpečné těhotenství v letních měsících. Pijte hodně tekutin, noste vzdušné oblečení a často si dělejte přestávky, abyste se vyhnula přehřátí. A pokud vám začne být příliš horko, nezapomeňte si najít chladné místo k odpočinku a rehydrataci. S trochou plánování a opatrnosti si můžete letní počasí užívat i při nošení miminka.

Nákupní košík
Přejít nahoru